LaTeX forum ⇒ Fonts & Character SetsAccents not showing even with UTF8

Information and discussion about fonts and character sets (e.g. how to use language specific characters)
LorenzoM
Posts: 8
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:02 pm

Accents not showing even with UTF8

Postby LorenzoM » Thu Mar 01, 2018 8:13 pm

Hello!
As I am Italian, I gotta write using some accented letters (è, à, ì, etc.). However, I can't figure out why they do not come out after I compile the file.
I have downloaded MacTeX as I have a MacBook (can't remember the precise name, guess it's a MacBook Air), and I use TexShop for writing the codes.
I was just trying to have some simple experiments just to get acquainted with this software. So, I decided to write in Italian, and the code I wrote is as follows:

  1. \documentclass[a4paper]{article}
  2. \usepackage[T1]{fontenc}
  3. \usepackage[utf8]{inputenc}
  4. \usepackage[italian]{babel}
  5. \begin{document}
  6. Allora è così?
  7. \end{document}


When I try to compile the document, however, it shows me the following error page in the log:

./Senza-titolo.tex:6 Package inputenc Error: Unicode char èco (U+DA)
(inputenc) not set up for use with LaTeX

See the inputenc package documentation explanation.


I really can't see where the problem is... I tried it in every manner, and I even saw that others had no problem using the [utf8]{inputenc} package... Have I forgotten something? Have I not downloaded something?

User avatar
Stefan Kottwitz
Site Admin
Posts: 9196
Joined: Mon Mar 10, 2008 9:44 pm

Postby Stefan Kottwitz » Fri Mar 02, 2018 12:16 am

Hi Lorenzo!

This code works for me without problems, on a Macbook Pro with MacTeX 2017.

Can you please post your .log file?

Stefan
Site admin

LorenzoM
Posts: 8
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:02 pm

Postby LorenzoM » Fri Mar 02, 2018 1:20 am

Hi, I dunno how to post it here...
I can post pictures of it tho

Image
Image

Just for the sake of clarity, you, too, are using TexShop, right?
Anyways, thank you.

User avatar
nlct
Posts: 274
Joined: Thu Nov 06, 2008 11:15 am

Postby nlct » Mon Mar 05, 2018 7:22 pm

Unicode char èco (U+DA)

The character è has the Unicode value U+00E8. The error message shows U+DA, which suggests that the file has been saved with the wrong encoding. You need to configure TeXShop to use UTF-8. See, for example, TeXShop doesn't remember file encoding.

Regards
Nicola Talbot

Courtney McDaniel
Posts: 8
Joined: Mon Apr 16, 2018 11:04 am

Postby Courtney McDaniel » Mon Apr 16, 2018 11:58 am

Honestly, I was already planning to stop working with MacBook cuz, the font problems were encountered too often ...But now everything OK


Return to “Fonts & Character Sets”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests