LaTeX forum ⇒ Text FormattingUmlauts Xelatex TexMaker

Information and discussion about LaTeX's general text formatting features (e.g. bold, italic, enumerations, ...)
byxx
Posts: 7
Joined: Tue Nov 20, 2018 4:28 am

Umlauts Xelatex TexMaker

Postby byxx » Sun Nov 25, 2018 2:10 am

Dear Latex Community,

After having processed one or two compilations, the correct formatting of umlauts and `ß` disappeared again after having worked a short while compiling under PDFLatex (not Xelatex).

The error message says something about inputenc cannot be used anymore or such...Sometimes there is a windo that pops up with the idea of formatting to UTF8 or so. But you know.... Seems not too proper here.

So:

What would be a good setting to use either PDFLATEX or XELATEX or...BOTH?

I use windos 10, Texmaker, I installed Tex Live over and over.
Please help!

This is my preamble:
  1. \documentclass[10pt,a4paper]{article}
  2. \usepackage[ansinew]{inputenc}
  3. \usepackage[T1]{fontenc}
  4. %\usepackage{amsmath}
  5. %\usepackage{amsfonts}
  6. %\usepackage{amssymb}
  7. \usepackage{graphicx}
  8. \usepackage[left=2cm,right=2cm,top=2cm,bottom=2cm]{geometry}


THX
BX
Windows 10
TexMaker (TexLive Installation)
occupation: Music Analysis and teaching material with scores

User avatar
Johannes_B
Site Moderator
Posts: 4031
Joined: Thu Nov 01, 2012 4:08 pm

Postby Johannes_B » Sun Nov 25, 2018 11:26 am

Welcome to the forum.

utf8 is the standard file encoding nowadays and every (decent) editor uses it as its default. Xelatex is a unicode engine, meaning it supports utf-8 by default. The LaTeX kernel supports utf-8 natively for almost a year now. There is no need to use the inputenc package anymore.

The ansinew encoding was the default encoding for windows in the past and it still lingers in some tutorials.

Save your files on a usb stick as backup (better safe than sorry) and convert your files to utf8.
The smart way: Calm down and take a deep breath, read posts and provided links attentively, try to understand and ask if necessary.

byxx
Posts: 7
Joined: Tue Nov 20, 2018 4:28 am

Postby byxx » Mon Nov 26, 2018 12:55 am

Thank you.

A)
I converted as follows:

[list=]
opening my TexMaker Project
Tools> convert to UTF
choosing the file in the pop up window
press convert
Close
[/list]


B)
This is what texMaker created in the asistant. Using some utf8 and inputenc thing-
No Umlauts are compiled in the pdf either with this preamble

  1. \documentclass[10pt,a4paper]{article}
  2. \usepackage[utf8]{inputenc}
  3. \usepackage[german]{babel}
  4. \usepackage[T1]{fontenc}
  5. \usepackage{amsmath}
  6. \usepackage{amsfonts}
  7. \usepackage{amssymb}
  8. \usepackage{graphicx}
  9. \usepackage[left=2cm,right=2cm,top=2cm,bottom=2cm]{geometry}}



My questions:
Did I convert properly in the above mentioned workflow
Does TEXMaker assist my actual working files using its preambles in my doucment as a replacement?

THX
BX
Windows 10
TexMaker (TexLive Installation)
occupation: Music Analysis and teaching material with scores

User avatar
Stefan Kottwitz
Site Admin
Posts: 9388
Joined: Mon Mar 10, 2008 9:44 pm

Postby Stefan Kottwitz » Mon Nov 26, 2018 11:46 am

Perhaps create a new file for testing only. With pdfLaTeX, include also these lines:

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}


In this small document, try Umlauts and compile. If it doesn't work, post the .log file here, as attachment. The Attachments link is below the text edit field, when writing a post. You also can attach this test .tex file with the sample umlauts. We could check the actual encoding of the file.

Stefan
Site admin

byxx
Posts: 7
Joined: Tue Nov 20, 2018 4:28 am

Postby byxx » Thu Nov 29, 2018 2:29 pm

Thank you.
Here is a testfile and the compiled result as pdf.
Attachments
Testfile.pdf
(8.17 KiB) Downloaded 12 times
compile_fun_with_Latex.PNG
compile_fun_with_Latex.PNG (6.75 KiB) Viewed 335 times
Testfile.tex
(579 Bytes) Downloaded 18 times
Windows 10
TexMaker (TexLive Installation)
occupation: Music Analysis and teaching material with scores

User avatar
Stefan Kottwitz
Site Admin
Posts: 9388
Joined: Mon Mar 10, 2008 9:44 pm

Postby Stefan Kottwitz » Thu Nov 29, 2018 6:51 pm

This file works fine with pdfLaTeX, I get ß as desired.

I see the warning, that you use an Unicode based engine, so it's not pdfLaTeX. I see that I get the SS too when I switch to XeLaTeX. You probably use XeLaTeX. In that case, remove \usepackage[T1]{fontenc}. That fixes it.

Stefan
Site admin


Return to “Text Formatting”

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 5 guests