LaTeX forum ⇒ Texmaker and TeXstudioTexmaker crashes when I type an opening brace Topic is solved

Information and discussion about Texmaker, an integrated LaTeX environment for several platforms, and the related TeXstudio
ppm21
Posts: 4
Joined: Sun Oct 03, 2021 12:32 pm

Texmaker crashes when I type an opening brace

Postby ppm21 » Sun Oct 03, 2021 1:05 pm

I am using Texmaker (Version: 5.1.2, with a recent version of MiKTeX and Windows 10) to edit a large LaTeX file (about 15000 lines/600 KB). The problem is that Texmaker crashes (completely/without any feedback) as soon as I type an opening brace.

The Windows Event Log provides the following information (in German):
Name der fehlerhaften Anwendung: texmaker.exe, Version: 0.0.0.0, Zeitstempel: 0x61310b2b
Name des fehlerhaften Moduls: texmaker.exe, Version: 0.0.0.0, Zeitstempel: 0x61310b2b
Ausnahmecode: 0xc00000fd
Fehleroffset: 0x00000000000ae929
ID des fehlerhaften Prozesses: 0x4288
Startzeit der fehlerhaften Anwendung: 0x01d7b83a44703531
Pfad der fehlerhaften Anwendung: C:\Program Files (x86)\Texmaker\texmaker.exe
Pfad des fehlerhaften Moduls: C:\Program Files (x86)\Texmaker\texmaker.exe
Berichtskennung: 9c99a91e-614b-496a-b999-f28c8f07b9fa
Vollständiger Name des fehlerhaften Pakets: 
Anwendungs-ID, die relativ zum fehlerhaften Paket ist: 

Some more details:
  • I have tried several recent versions of Texmaker (5.x.x) and the problem seems to occur with all these versions.
  • I have been using a former version of Texmaker (4.1.1) to edit the same file (and many other files of similar length/complexity) for more than 5 years without any problems.
  • Without editing I can compile and view the document with Texmaker.
  • The file contains a mathematical text with a lot of theorems and formulas.
  • The problem can't be reproduced with small LaTeX files (which is why I can't provide a simple example).
  • The problem depends on the location where I enter thopening brace. I can do so at the end of the file, but not at the beginning of the file. The problem seems to begin roughly at line number ( total number of lines - 10000 ), with the section in between looking "harmless".
  • I suspect that the problem is related to the "structure analysis" done by Texmaker. Unfortunately, it doesn't seem possible to switch this off.

On the web I have found a few descriptions of similar problems but no solutions. I am grateful to any suggestions on how to avoid the problem. (Note that I find it more convenient to keep my document in a single file. Also I am considering trying TeXstudio instead of Texmaker, but as they are related, I fear that I might run into the same problems here.) Many thanks in advance.

rais
Posts: 295
Joined: Sun Nov 16, 2014 8:51 pm

Postby rais » Sun Oct 03, 2021 4:10 pm

I'm no Texmaker user, but what happens when you type the closing brace first? Or try to insert a pair of braces with copy/paste?

KR
Rainer

User avatar
Stefan Kottwitz
Site Admin
Posts: 9785
Joined: Mon Mar 10, 2008 9:44 pm

Postby Stefan Kottwitz » Sun Oct 03, 2021 11:02 pm

TeXstudio was related to Texmaker in the beginning a long time ago, but it's very different since many years now, so you could give it a chance.

Stefan
LaTeX.org admin

User avatar
Ijon Tichy
Posts: 559
Joined: Mon Dec 24, 2018 10:12 am

Postby Ijon Tichy » Mon Oct 04, 2021 8:37 am

Maybe it would help to reset the (user) settings. The first entry in the last submenu in the options menu can be used for this. It may be also a good idea to delete the whole user directory of texmakers with all the user setting and user auto completion files. But I do not know, where windows users can find it.

BTW: Ausnahmecode 0xc00000fd is a STATUS_STACK_OVERFLOW, which is a serious problem. It can have several reasons and all of them should be avoided by the programmer. Often the reason is the overflow of an array or string (e.g. here while searching for the corresponding closing brace). So you should report it as a bug.

ppm21
Posts: 4
Joined: Sun Oct 03, 2021 12:32 pm

Postby ppm21 » Mon Oct 04, 2021 4:58 pm

rais wrote:I'm no Texmaker user, but what happens when you type the closing brace first? Or try to insert a pair of braces with copy/paste?


Thank you very much for the question. Copy/Paste seems to work. Typing the closing brace first seems to depend on the context. It seems to work in an isolated context, but not in combination with the keywords \begin and \end. Very strange indeed. And certainly not a good basis for editing.

ppm21
Posts: 4
Joined: Sun Oct 03, 2021 12:32 pm

Postby ppm21 » Mon Oct 04, 2021 5:50 pm

Ijon Tichy wrote:Maybe it would help to reset the (user) settings. The first entry in the last submenu in the options menu can be used for this. It may be also a good idea to delete the whole user directory of texmakers with all the user setting and user auto completion files. But I do not know, where windows users can find it.

Thank you very much for the suggestion. Since I uninstalled and reinstalled Texmaker, I assumed I was working with a clean copy and didn't care about the user settings. Unfortunately I'm not completely sure where to find the user settings on Windows. There are some Texmaker related .ini files in the directory C:\Users\[UserName]\AppData\Roaming\xm1\ . It seems that deleting these files has the same effect as resetting the user settings (as suggested), but this does not solve my problem.
Ijon Tichy wrote:BTW: Ausnahmecode 0xc00000fd is a STATUS_STACK_OVERFLOW, which is a serious problem. It can have several reasons and all of them should be avoided by the programmer. Often the reason is the overflow of an array or string (e.g. here while searching for the corresponding closing brace). So you should report it as a bug.

Thank you for your explanations. I will think about that.

ppm21
Posts: 4
Joined: Sun Oct 03, 2021 12:32 pm

Postby ppm21 » Wed Oct 06, 2021 9:30 am

Stefan Kottwitz wrote:TeXstudio was related to Texmaker in the beginning a long time ago, but it's very different since many years now, so you could give it a chance.

Thank you very much for the information. I have now installed TeXstudio 4.0.0, and it does not seem to suffer from the problem. This is why I accept your comment as a solution.


Return to “Texmaker and TeXstudio”

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 2 guests