LaTeX forum ⇒ KileAutomatic LaTeX Equivalents for Spanish Accents

Information and discussion about Kile, an integrated LaTeX environment for Linux KDE
Jueves89
Posts: 2
Joined: Mon Aug 26, 2013 10:17 am

Automatic LaTeX Equivalents for Spanish Accents

Postby Jueves89 » Mon Aug 26, 2013 10:28 am

Hi all,

I have been using Kile a lot of time on Debian, but now I have to use it on Windows 7 x64. On Debian, when I type an accent, Kile automatically inserts it as \´a when compiling it appears as "á". But now on Windows when I do the same, Kile inserts directly "á" and I don't like it, I prefer the other method because of compatibility.

I'm using Kile 2.1 with KDE 4.10.2, I have also tried with Kile 3 beta, in both cases with and without Spanish spelling package. I always have the option "Automatically insert the LaTeX equivalent of special characters when typing (accents, etc)" activated.

Wish someone can help me.
Thanks

Tags:

User avatar
localghost
Site Moderator
Posts: 9206
Joined: Fri Feb 02, 2007 12:06 pm
Location: Braunschweig, Germany

Postby localghost » Mon Aug 26, 2013 11:49 am

Jueves89 wrote:[…] But now on Windows when I do the same, Kile inserts directly "á" and I don't like it, I prefer the other method because of compatibility. […]

Looks to me like a bug. Try to contact the developers and ask them for help. But perhaps you should abandon this compatibility in favor of typesetting accents as Unicode characters in a modern way. With Kile you can easily search and replace the critical parts.

A Spanish document in which you can use accented characters can easily be set up in the following way.
  1. \documentclass[spanish]{scrartcl}
  2. \usepackage[T1]{fontenc}
  3. \usepackage{selinput}
  4. \SelectInputMappings{
  5. aacute={á},
  6. ntilde={ñ}
  7. }
  8. \usepackage{babel}
  9.  
  10. \begin{document}
  11. á ñ
  12. \end{document}

Finally you could also use Xe(La)TeX or Lua(La)LaTeX to typeset your documents. These typesetting engines support Unicode by default but need other document setups.


Best regards and welcome to the board
Thorsten
LaTeX Community Moderator
How to make a "Minimal Example"
Board Rules
Avoidable Mistakes


¹ System: openSUSE 42.2 (Linux 4.4.52), TeX Live 2016 (vanilla), TeXworks 0.6.1

Jueves89
Posts: 2
Joined: Mon Aug 26, 2013 10:17 am

Postby Jueves89 » Mon Aug 26, 2013 12:04 pm

I also think it may be a bug. I'll try to contact the developers as you say. If I have any answer I'll tell you.

My preamble looks like is.
  1. \documentclthass[a4paper,12pt]{article}
  2. \usepackage[T1]{fontenc}
  3. \usepackage[latin1]{inputenc}
  4. \usepackage[english,spanish]{babel}
  5. \usepackage[
  6. a4paper,
  7. textheight=22.3cm,
  8. headsep=1.0cm,
  9. footskip=13cm,
  10. left=2.5cm,
  11. right=2.5cm,
  12. voffset=0.0cm
  13. ]{geometry}
  14. \usepackage{enumerate}
  15. \usepackage{times}
  16. \usepackage{calc}
  17. \usepackage{graphicx}
  18. \usepackage{graphics}
  19. \usepackage{soul}
  20. \usepackage{tabularx}
  21. \usepackage{textcomp}
  22. \usepackage[dvips]{epsfig}
  23. \usepackage{ae}
  24. \usepackage{multirow}
  25. \usepackage{array}
  26. \usepackage{amssymb}
  27. \usepackage{amsmath}
  28. \usepackage{fancybox}
  29. \usepackage{boxedminipage}
  30. \usepackage{longtable}
  31. %\usepackage{ltablex}
  32. \usepackage{fancyhdr}
  33. \usepackage{rotating}
  34. \usepackage{subfigure}
  35. \usepackage{color}
  36. \usepackage{multicol}
  37.  
  38. \providecommand{\providehyphenmins}[2]{}

When compiling I always have good results. Accents and ñ always appear. It doesn't matter if I insert it as \'a or á.


Return to “Kile”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest